Witte Donderdag

Witte Donderdag

Witte donderdag, ook wel bekend als kleine zondag. Witte donderdag vindt plaats in de stille week tussen Palmzondag en Pasen, net voor goede vrijdag.

De term "Witte Donderdag" verwijst naar de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen. De kleur van Witte Donderdag is dan ook wit.

Tijdens witte donderdag had Jezus met zijn discipelen het laatste avondmaal. Hier deelde hij het brood met hen, wat zijn lichaam symboliseert en deelt hij de wijn met hen, dit symboliseert zijn bloed. Met judas deelt hij zijn brood gedipt in bloed, degene die dit ontvangt zal hem verraadden.

 Tijdens witte donderdag hebben wij in de antroposofie de stille maaltijd. De maaltijd is sober en ‘wit’. Er is brood, wijn (of druivensap), druiven en wat andere dingen. Zelf vind ik brie en zelfgemaakte bloemkoolsoep erg fijn erbij.

Deze maaltijd is in stilte. Zelf heb ik de maaltijd op mijn werk altijd heel bijzonder gevonden. Er hangt een bepaalde sfeer en spanning tijdens de maaltijd die erg uniek is.

Ik heb gewerkt in een antroposofische instelling met kinderen met een verstandelijke beperking. Bij sommigen jongeren was het ontwikkelingsniveau erg laag, maar ook zij voelden de sfeer en magie van deze maaltijd.

Er wordt zo stil mogelijk gegeten en het delen van de maaltijd zorgt voor samenhorigheid. Zelf maak ik graag een vlechtbrood, meer omdat dit goed te delen is.

Na de maaltijd gaan wij graag wandelen en praten wij over van alles en lopen de stilte eruit in de natuur.   

Geef het eens een kans en vier samen de stille maaltijd. Al dan niet voor het geloof, dan voor de magie en de connectie met elkaar.

Eet smakelijk!

Terug naar blog