Wat is een jaartafel of seizoenstafel

Wat is een jaartafel of seizoenstafel

Hieronder ga ik je in mijn eigen woorden zo goed mogelijk uitleg proberen te geven over de jaartafel, want wat een feestje is dat!

 

De seizoenstafel of jaartafel, zoals hij thuis bij ons heet, is een plekje in huis dat het seizoen van dat moment weerspiegelt.

Gedurende het jaar laat het de zogenoemde kringloop van het jaar zien en gaat mee met de jaarfeesten die in de antroposofie worden gevierd. De jaarfeesten zijn vaak gekoppeld aan Christelijke feestdagen en het is uiteraard is een keuze of je hier in mee wilt gaan.  

Voor kinderen kan het spannend zijn om gedurende het jaar de tafel in de gaten te houden. Het maakt hen bewust van wat er in de natuur gebeurt en door samen spullen te zoeken voor de jaartafel maakt het hen ook bewust van de veranderingen die daar plaats vinden. Hoe de zomer over gaat naar oogsten en vervolgens naar de herfst. Hoe langzaam de aarde weer ontwaakt na de winter en de lente begint.

Leer te leven met in het ritme van de natuur en te zijn in het heden. 

Zoals hierboven omschreven is de jaartafel een prachtige manier om kinderen bewust te maken van het heden en de natuur, maar uiteraard geld dit voor iedereen.

De jaartafel is niet enkel voor kinderen, maar geeft ieder een moment van bezinning en rust. Zelf vind ik het aankleden van de jaartafel altijd een feest, elke keer wanneer er veranderingen plaats vinden is dit een heel bewust proces voor mij.

Hoe positioneer ik wat en hoe weerspiegelt dit zowel mij, als wat er buiten in de natuur gebeurt.

Het starten van een jaartafel is ook een heel proces, vol met keuzes en er is gelukkig geen goed of fout! Al is een hulst tak in het begin van de zomer misschien wel wat misplaatst.

Keuzes of dingen waar je aan kunt denken bij het starten zijn

  • Kies je voor natuurlijke materialen of figuren.
  • Ga je voor kant en klare figuurtjes of haal je voldoening uit het zelf maken en laat je een figuurtje ‘geboren worden’ uit je eigen handen.
  • Kies je voor een klein plekje op een vensterbank, in een boekenkast of creëer je een tafeltje. Meerdere plekken in huis is natuurlijk ook mogelijk.
  • Een jaartafel hoeft niet duur te zijn en kan met natuurlijke elementen. Uiteraard kun je ook hier mee starten en vervolgens uitbreiden beetje voor beetje.

Je hebt nooit een jaartafel klaar en er zijn altijd mogelijkheden tot uitbreiden, afwisselen en ontdekken. Hoe ouder je wordt en ontwikkeld, zo ontwikkelt de jaartafel ook.

Jongere kinderen (maar ik zelf ook 😉) hebben vaak de voorkeur voor poppetjes omdat dit visuele vertaling geeft naar hun fantasiewereld, hoe ouder zij worden hoe minder behoefte zij hier wellicht aan zullen hebben.

De opbouw van een jaartafel is vaak eenvoudig, maar kan zo groot gemaakt worden als je zelf wilt.

Op een klein plekje volstaat vaak een doek of stuk stof, vaak soepel vallend maar kan ook vilt zijn. Het valt en staat vaak met je eigen voorkeuren. Wil je het soepel vallend of strak, klein of groot of wellicht meerdere verdiepingen?

De ondergrond en achtergrond zijn erg belangrijk omdat zij de natuur en het seizoen op dat moment weerspiegelen. De kleuren in onderstaande kleurencirkel geven deze goed weer.

 Kleurencirkel uit boek ‘De seizoenentafel’ van Marjolein Leeuwen - Zier en Jos Moeskops - Groenewoud

Wil je starten met een jaartafel, leuke ideeën opdoen of je eigen creativiteit de vrijeloop laten gaan kan ik je het boek ‘De seizoenentafel’ van Marjolein van Leeuwen-Zier en Jos Moeskops-Groenewoud aangraden van uitgeverij Christofoor.

Terug naar blog