Duurzaamheid met een antroposofische twist

Waar we voor staan
Wat leuk dat je even langskomt om dit te lezen. Zo'n website met een antroposofische twist klinkt heerlijk en het zijn mooie woorden zo bij elkaar, maar wat houdt dit nu eigenlijk in volgens ons?

Duurzaamheid wordt al snel als mooi woord gebruikt om mensen een goed gevoel te geven over wat zij kopen, daarom leggen wij graag uit wat wij daaronder verstaan en waarom wij hiervoor kiezen.

Bij Sterre Maan proberen wij producten en spullen te verkopen die een zo klein mogelijke impact hebben op de wereld, natuur en milieu. Dit houdt in dat we zoveel mogelijk letten op de juiste werkomstandigheden tijdens de productie, kijken naar de materialen die zijn gebruik, nieuw plastic zoveel mogelijk proberen te vermijden en willen kiezen voor producten die jaren, dan wel generaties, mee gaan óf juist goed te verwerken zijn.

Voor spel kijken wij naar boven staande punten en zoeken naar producten met een het open-ended play. Dit houdt in dat de producten de fantasie prikkelen en deze uitdagen om te spelen zoals de kind denk dat het nodig is. Er zitten geen regels aan het spelen en speelgoed en kan voor verscheidene dingen gebruikt worden. Alles is goed en niets is fout, de fantasie krijgt de vrije loop om op avontuur te gaan en de mogelijkheden zijn daarom eindeloos! Dit soort spel zorgt voor een grotere fantasie, creativiteit, keuze vrijheid en leert een kind creatieve oplossingen te bedenken in het leven. Een bal is niet alleen een bal, maar kan ook een planeet zijn of een kristal. Een blok kan een blok zijn, maar ook een gebouw, auto of domino steen. 

Soms is het speelgoed daarom multi-inzetbaar en volgens ons daarom ook nog eens extra duurzaam! Geen kamers vol met speelgoed, maar speelgoed waar echt mee gespeeld wordt.  

Maar waar zit dan die antroposofische twist? 

De antroposofie (uit het grieks: antropos = mens; sofia = wijsheid) heeft als uitgangspunt dat iedereen nauw verbonden is met natuur; de aarde, de zon, de maan en de sterren. Hoe meer je leeft volgens het ritme van de natuur, hoe beter jij je zult voelen. De antroposofie staat voor het zo goed mogelijk leven voor jezelf samen met de natuur, denk aan biologisch eten, onbewerkte natuurlijke materialen, natuurlijke verzorging en medicatie op plantaardige basis. Om echt dieper in de antroposofie te duiken en meer te weten te komen over het het drie- en vierledig mensbeeld, de zevenjaarsfasen en invulling hiervan wil ik je graag verwijzen naar Everydaymommyday. Hier vind je alle informatie die je maar kunt wensen! 

Bij Sterre maan willen wij de natuurlijke en antroposofische visie graag voortzetten. We geloven dat wanneer je in de natuur bent je meer tot je zelf komt en meer in het moment leeft.  Of zoals de winkel Bever zegt: "Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens". Om dit te kunnen blijven behouden is het van belang dat we de natuur blijven eren en goed behandelen. Daarin komt de duurzaamheid samen met de antroposofie. Materiaal wat ons tot de natuur brengt en deze tegelijkertijd niet schaadt. 

Daar we niet altijd in de natuur kunnen zijn is een jaartafel een mooie manier om de natuur in huis te brengen. De jaartafel geeft een goede weerspiegeling van de jaarcyclus van de natuur en gaat hierin mee. De jaartafel brengt het seizoen van buiten naar binnen en heeft vele andere voordelen. Ik heb een blog over de jaartafel geschreven, wat het inhoudt en hoe je er een start. 

Zoals hierboven beschreven bieden wij graag open-ended speelgoed aan dat duurzaam gemaakt is en lang mee gaat. Antroposofisch speelgoed wordt vaak handgemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. Denk aan hout, katoen en wol. Bij veel producten hebben we gekeken naar niet toxische kleurmiddelen en beitsen, waardoor ze veilig voor kind en natuur.