Wichtelen!

Wichtelen!

Daar in de nacht sluipt er een kleine kabouter door het huis.
Terwijl iedereen diep in slaap is, is deze kabouter door huis aan het scharrelen. Nee, deze kabouter is geen onrust stoker. Hij brengt vrolijkheid en dankbaarheid! Wanneer je ‘s morgens wakker wordt zit hij daar ineens, voor jou. Met een kleine vorm van dankbaarheid

Kennen jullie het concept Wichtelen? in de tijd voor kerst (advent) doet men kleine lieve dingen voor elkaar om zo warmte naar elkaar te brengen en te laten zien dat je de ander waardeert. Je trekt een lootje en doet kleine waarderingen voor elkaar. Maak elkaars bed op, kook een lekkere maaltijd, doe een klusje wat de ander moet doen en waarvan je weet dat de ander er tegen op kijk. Het wichtelen draait niet om cadeau's, maar om kleine daden en mogelijk kleine presentjes.

Het wichtelmannetje is een soort kleine huisgeest, een kabouter die je nauwelijks ziet of hoort. Het wichtelmannetje wordt vaak afgebeeld als een klein mannetje met een muts en een hele lange grijze baard. Het wichtelmannetje is een goedaardige huisgeest, die staat voor naastenliefde, warmte en gezelligheid. Het is in de Scandinavische landen traditie om op sint maartensdag (11 november) lootjes te trekken. Zelf doen wij niet op 11 november trekken, maar op eerste advent. Op elk lootje staat een naam. Voor degene die jij hebt getrokken ga je de komende tijd stiekem wichtelen, alsof je zelf een klein wichtelmannetje bent.

Er is ook nog een andere manier om te wichtelen, zonder lootjes. Hiervoor gebruik je een zelfgemaakt wichtelmannetje, gemaakt van vilt en kastanjes bijvoorbeeld. Dit wichtelmannetje kun je achterlaten op de plek waar je gewichteld hebt, zoals op een stapel pas gevouwen wasgoed. Degene die het wichtelmannetje vindt, mag dan wichtelen voor iemand anders, en laat daar het wichtelmannetje weer achter, en zo ga je door. Deze manier is wat anoniemer en verrassender dan de andere.

Welke vorm van wichelen je ook toepast thuis of op het werk, het zorgt voor verbinding en waardering!  
Het brengt mensen dichter bij elkaar en het verrassingselement is ontzettend grappig en zal geheid voor blije gezichten en een goed humeur zorgen. Iets wat we wel kunnen gebruiken in de donkere tijd tussen rond Kerst.

Terug naar blog